Georgien
Georgien kallas ofta för vinets urhem. Här har man odlat vin i över 8 000 år och utvecklat den unika qvevri-metoden, där vinet jäser och lagras i stora leramforor nedgrävda i marken. Resultatet blir viner med en särpräglad karaktär – från djupa och kraftfulla röda till komplexa vita och orangeviner med tanninstruktur och lång eftersmak.
Landets mest kända druva är Saperavi, en mörk och intensiv blå druva som ger fylliga, lagringsdugliga viner. På den vita sidan hittar vi druvor som Rkatsiteli, Kisi och Khikhvi – ofta gjorda på traditionellt vis med skalkontakt, vilket ger de karaktäristiska amberfärgade ”orangevinerna”.
De viktigaste vinregionerna ligger i östra Georgien, framför allt Kakheti och den bördiga Alazanidalen, där klimatet med heta dagar och svala nätter skapar perfekta förutsättningar för långsam mognad och komplexa smaker. Här kombineras tusenåriga traditioner med modern hållbarhet, där många producenter idag arbetar ekologiskt och småskaligt.
Georgiska viner är mångsidiga och spännande. De passar utmärkt till grillat kött, mustiga grytor och lagrade ostar – men också till det moderna köket med vegetariska rätter och smårätter att dela. Med sin historia, unika druvor och hantverksmässiga stil erbjuder Georgien en vinupplevelse som inte liknar något annat.

0 produkter
Det finns för närvarande inga produkter i den här kollektionen.