Champagne Soutiran

Grand Cru Champagne när den är som bäst! Soutiran drivs av Valérie och hennes make Patrick som tredje generationens vinmakare. Som så många andra småodlare levererade man druvor till de kända vinhusen men började göra egen champagne på 1950-talet. De sex hektaren vinodlingar man förfogar över ligger runt Grand Cru-byn Ambonnay i hjärtat av Montagne de Reims.

Familjen Soutirans grundfilosofi är lång lagring (fem till åtta år) på sin jästfällning och en hög andel reservvin ("vins de réserve"). Detta ger storslagna, doft- och smakrika men samtidigt eleganta champagner.

De bästa cuvéerna lagras först på ekfat från Bourgogne. Stor vikt läggs vid reservvinet  som blandas över årgångarna för att bibehålla husets karaktär där terroir och hantverket ska få briljera. 

Soutiran gillar fyllig champagne så musten får ofta genomgå malolaktisk jäsning. Den kalkrika jorden som dessutom är rik på magnesium ger vinerna sin karakteristiska och eftersträvansvärda mineralitet. Efter degorgering får vinet vila på flaska i sex månader innan lansering.

Samtliga flaskor är märkta med datum för buteljering och degorgering, hur stor dosagen är samt vilka år vinet skördats.

Filter